Може ли сокът от сини да помогне за облекчаване на запека?

Включваме продукти, които смятаме, че са полезни за нашите читатели. Ако купувате връзки на тази страница, може да спечелим малка комисионна. Ето нашия процес.

Човек често може да лекува или предотвратява запека gelarex коментари, като прави промени в диетата и начина на живот. Някои изследвания предполагат, че пиенето на сок от сини сливи също може да бъде полезно за запек.

запекът е често срещано състояние, което може да засегне хората на всяка възраст. Според Националния институт за диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, около 16 процента от възрастните в Съединените щати имат симптоми на запек.

Често домашните лекарства са първата линия на лечение на запек, особено случайно запек , Тъй като сокът от сини слики е сред най -популярните алтернативни лечения.

В тази статия обсъждаме дали сокът от сини сливи работи за лечение на запек и как се сравнява с цели сливи.

Ние също обхващаме, ние също покриваме, ние също покриваме Други ползи за здравето от сок от сини сливи, как да го приемат, неговите странични ефекти и рискове и кога да се види с лекар.

Работи ли сок от сини сливи?

Много хора съобщават, че сокът от сини сливи осигурява облекчение от симптомите на запек. Съществуват обаче само ограничени научни изследвания в подкрепа на тези твърдения.

Прегледът от 2014 г. предполага, че някои плодови сокове, като ябълка, круша и сок от сини сливи, обикновено са полезни за запек, особено при малки деца.

Преглед от 2013 г. разгледа конкретно ползите за здравето на сини сливи и техния сок. Изследователите отбелязаха, че плодовете съдържат значителни количества сорбитол, който е захарен алкохол. Сокът от сини конци съдържа 6,1 грама (g) сорбитол на 100 g сок, което може да обясни слабителните му ефекти.

Сорбитолът преминава през тялото на човек неразгадано. Той привлича вода в червата, за да натрупа изпражненията и стимулира движението на червата. Изследванията показват, че сорбитолът е ефективен слабителен, който е безопасен за използване, дори за възрастни възрастни.

Странки срещу сок от сини сливи

Производителите правят сок от сини сливи, които са сушени сливи. Although prune juice appears to offer some benefits for people with constipation, eating whole prunes may be more effective.

Prunes contain more than double the amount of sorbitol than prune juice, at 14.7 g of sorbitol per 100 g of сушени плодове. Сниките също са много по -богати на влакна, което подпомага преминаването на изпражненията през храносмилателния тракт.

Порция от 10 сини сливи, които се равняват на около 100 g, съдържа 7,1 g фибри. Тази сума представлява 28,4 процента от дневния прием на фибри от 25 g на 2000 калории, които препоръчват Администрацията по храните и лекарствата (FDA).

Изследванията предполагат, че редовното ядене на сини сливи могат да помогнат за предотвратяване на запек и може да намали човека Риск от развитие на рак на дебелото черво. Съединенията от сини сливи могат също да действат като антибактериални средства в стомашно -чревните и пикочните пътища.

Авторите на систематичен преглед от 2014 г. стигат до заключението, че яденето може да увеличи броя на движенията на червата, които човек има и подобри консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията на консистенцията столчето, което улеснява преминаването.

Според проучване от 2011 г., яденето на сушени сливи може да бъде по -безопасен, по -вкусен и по -ефективен начин за облекчаване на запека в сравнение с псилий, което е добавка за фибри, която хората хора обикновено приемат като запек. /H2>

, както и осигуряването на облекчение от храносмилателните проблеми, редовното консумация на сини сливи и сок от сини сливи могат да се възползват от здравето на човек по други начини. Проучванията предполагат, че смоли могат да помогнат за следното:

 • Увеличаване на чувствата на пълнота за намаляване на общия прием на храна
 • Контрол на затлъстяването
 • Понижаване на риска от диабет
 • protecting against cardiovascular disease
 • reducing bacterial growth in the urinary tract
 • preserving bone strength

Traditionally, people have също използвани сливи за лечение на треска и жълтеница. Липсват обаче научни доказателства в подкрепа на тези предимства.

Как да приемаме сок от сини сливи

Няма зададени насоки за използването на сок от сини сливи за запек. Една от причините за това е, че повечето от изследванията върху ефектите на изсушените сливи са се фокусирали върху всички плодове, а не върху сока.

В едно малко проучване от 2007 г. участниците консумират сок от сини сливи ежедневно в продължение на 2 седмици. Резултатите от проучването предполагат, че пиенето на 125 милилитра или около половин чаша, два пъти на ден работи като ефективно слабително, поне в случаи на лек запек.

Когато става въпрос за ядене на сливи за храносмилателни проблеми , много проучвания основават своите открития на ядене на 100 g или приблизително 10 цели сини сливи, всеки ден.

Рискове и странични ефекти

консумация на сини сливи или сок от сини сливи е сравнително нискорискова защита за запек. Най -често срещаният страничен ефект, за който хората съобщават, е увеличаване на метеоризма или газ.

Въпреки това, сокът от сини сливи също е с много високо съдържание на захар и калории, като всяка чаша консервиран сок съдържа 182 калории и 42,11 g от захар. Твърде много захар може да увеличи риска от увеличаване на теглото и проблеми с кръвната захар.

Целите плодове все още са с високо съдържание на захар и калории, но изследванията предполагат, че те имат само малък ефект върху нивата на кръвната захар и инсулин.

Други домашни средства

лекар обикновено предполага, че хората с запек първо се опитват да направят диетични и начина на живот. Лечението без рецепта също може да помогне.

домашни средства за запек, включват:

Диетични промени

Диета с високо съдържание на фибри може да помогне на изпражненията да преминат през Храносмилателният тракт по -бързо и насърчава по -редовни движения на червата.

Човек може да увеличи приема на фибри, като консумира повече:

 • Плодове и зеленчуци
 • Цялото -Раставете хляб, макаронени изделия, ориз и зърнени култури
 • Ядки и семена
 • Бобови растения, като боб, грах и леща

човек Може също така да помислите да избегнете избягване на храни, които могат да допринесат за запек, като:

 • Млечни продукти
 • Преработени храни
 • Рафинирани зърна, като бели Хляб и бели тестени изделия

Яденето на малки, чести ястия също може да помогне, тъй като редовният прием на храна може да стимулира движението на червата.

Хидратация

Останете Хидратиран може да помогне за лечение и предотвратяване на запек. Яденето на диета с високо съдържание на фибри също може да допринесе за дехидратация.

Въпреки че сокът от сини сливи допринася за приема на течности, той е с високо съдържание на захар и калории, така че е най-добре хората да я консумират умерено. Хората трябва да се стремят да задоволят повечето от своите нужди от течности чрез питейна вода.

също е препоръчително да се ограничат или избягват кофеиновите напитки, като кафе, чай и кола, тъй като могат да влошат дехидратацията.

Упражнение

Не получаването на достатъчно упражнения също може да допринесе за запек.

Министерството на здравеопазването и човешките услуги препоръчва възрастните да правят поне 150 минути физическа интензивност с умерена интензивност дейност седмично. Хората могат да разпространяват това упражнение през седмицата и това може да включва различни дейности, като бързо ходене, колоездене, бягане и спорт.

тоалетни навици

Никога не се опитвайте да се опитвате да забавете движението на червата за по -дълго от необходимото. След като човек почувства порив, той трябва да отиде до тоалетната и да отдели време, за да премине изпражненията.

Опитвам се да има движение на червата едновременно, може да помогне на някои хора да станат по -редовни.

Забавянето или бързането на движенията на червата може да влоши запека.

Пробиотичните добавки

Пробиотиците са бактерии и дрожди, които могат да помогнат за насърчаване на по -доброто здраве на червата. Те могат също да бъдат ефективно естествено лечение за запек.

Преглед от 2014 г. на 14 научни проучвания установяват, че консумацията на продукти, съдържащи пробиотични бактерии, като бифидобактерия лактис, може да увеличи броя на седмичните движения на червата и омекотяването на изпражненията, позволявайки на хората да ги предават по -лесно.

Много различни продукти съдържат пробиотици, включително определени кисели, добавки и ферментирали храни, като кефир, кисело зеле и кимчи.

Тези продукти са широко достъпни в здравните магазини. Човек може също да купи набор от пробиотични добавки онлайн.

лекарства

Някои омекотители или лаксативи се предлагат на тезгяха в аптеките и здравните магазини. Примерите включват:

 • Лаксативи от фибри, като метилцелулоза (цитрупел) и псилий (метамуцил)
 • Лубрикантни лаксативи, като минерално масло
 • магнезий- лаксати based laxatives, such as milk of magnesia and magnesium citrate
 • stimulant laxatives, including senna compounds (Senokot), bisacodyl (Dulcolax, Correctol), and castor oil
 • stool softeners, such as Документ (Colace и Surfak)

Кога да видите лекар

Моделите на движение на червата на всеки са различни. Хората, които имат по -малко от три движения седмично, могат да помислят да се консултират с лекар, особено ако изпражненията са трудни и трудни за преминаване.

лекар може да препоръча да се направят диетични и начин на живот или да вземат слабително за кратък период. За хора с тежък или постоянен запек, те могат да предписват по -силно лекарство, като лубипростон или линаклотид.

Резюме

запек е често срещан проблем, който може да повлияе на качеството на живот на човек, ако Те не получават лечение.

сок от сини сливи и сини сливи могат да бъдат ефективен и нискорисков разтвор за някои хора, особено тези с леки случаи на запек. Най -добре е обаче да се консумират тези плодове и техния сок умерено, тъй като и двете са с високо съдържание на захар и калории.

Други домашни средства за запек включват ядене на повече фибри, оставане на хидратиране, упражняване повече и приемане на пробиотици. A doctor may also recommend taking a laxative for a short period.

 • GastroIntestinal / Gastroenterology
 • Nutrition / Diet

Medical News Today has strict sourcing Насоки и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата Редакционната политика.

 • Насоки за физическа активност за американците: 2-ро издание. (2018).https: /health.gov/paguidelines/second

Contents

Translate »